Integraal Zorgakkoord (IZA)
De toegankelijkheid, de kwaliteit en de betaalbaarheid van de zorg in Nederland staan onder druk.  Het IZA beoogt antwoorden te formuleren en afspraken te maken die fundamenteel bijdragen aan deze opgaven. Stip op de horizon is “In 2040 draagt de zorg optimaal bij aan het gezond (samen)leven van alle mensen in Nederland, in het besef dat daarvoor niet meer mensen en middelen beschikbaar zijn dan nu en dat dit gepaard moet gaan met de laagst mogelijke impact op klimaat en milieu.”

De focus ligt op de curatieve zorg, de langdurige zorg, publieke gezondheid en het sociale domein. Passende zorg is het uitgangspunt.  In het IZA staat de opdracht, dat op het niveau van het zorgkantoor (in onze regio Zilveren Kruis) de samenwerking tussen de verschillende betrokken partners wordt bevorderd. Dat begint met het opstellen van het regiobeeld; de feitelijke situatie in de regio.  Op basis van het regiobeeld wordt een regioplan / regiovisie opgesteld. Dit plan maakt inzichtelijk wat de transformatie-opgaven in de regio zijn. Hiervoor beschrijft het regioplan concrete afspraken, waaronder met welke oplossingen  partijen aan de slag gaan.  

Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)
Op 3 februari 2023 is het GALA getekend door VNG, VWS, GGD/GHOR en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Dit akkoord biedt het fundament voor samenhangend gezondheidsbeleid. Het gaat dan om gerichte lokale en regionale aanpak van preventie, gezondheid en sociale basis. Het GALA geeft nadere invulling aan de afspraken die in het IZA zijn gemaakt over de regionale samenwerking tussen zorgverzekeraars en gemeenten op het terrein van gezondheidsbevordering en preventie en de inrichting van ketenaanpakken die meerdere domeinen beslaan (Wet publieke gezondheid, Wet maatschappelijke ondersteuning, Zorgverzekeringswet en Jeugdwet).

Stip op de horizon is een gezonde generatie in 2040 met weerbare gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde leefomgeving met een sterke sociale basis. Op samenhangende wijze wordt uitvoering gegeven aan de doelstellingen uit het coalitieakkoord en het Nationaal Preventieakkoord. Dit draagt bij aan de beweging van ziekte en zorg, naar gezondheid en preventie. De zogenaamde ‘beweging naar de voorkant’.

Veel doen we al. Niet alles is nieuw. In 2023 worden de middelen voor de periode 2023-2026 aangevraagd. Vervolgens wordt samen met partners wordt gekeken hoe (bestaand) beleid bijdraagt aan het behalen van de doelen.