Wat doen we al 
Sinds de start (voorjaar 2021) van het proces voor de kernvisies Wonen ondersteunt het team Vastgoed met inzet van de Wet voorkeursrecht gemeenten, verkenningen van locaties, onderhandelingen en  grondaankopen die daaruit voortvloeien. Ook draagt het team zorg voor ruwe haalbaarheidsberekeningen van potentiële woningbouwlocaties. Voor veel werkzaamheden wordt noodzakelijk gebruik gemaakt van externe capaciteit. 

Wat gaan we (extra) doen

De woningbouwopgave voor Lochem is groter dan de afgelopen jaren. Als vervolg op het proces van de Kernvisies Wonen, wordt de behoefte aan regie op  de grondmarkt door de gemeente steeds groter. Door de grote woningbouwopgave in de komende 10 á 15 jaar verschuift het accent in sommige gevallen naar actievere grondpolitiek zodat we woningbouwontwikkeling qua programmering en snelheid sterker kunnen aansturen. De relatie met de nieuwe Omgevingswet moeten we borgen. Zo krijgt het kostenverhaal op een juiste manier vorm.  Onderhandelingen met ontwikkelende partijen zullen veel intensiever worden gevoerd. Om deze en andere toekomstige ontwikkelingen op het gebied van grondzaken als gemeente Lochem te kunnen opvangen en te coördineren is expertise op het gebied van grondzaken nodig. En gaat een bijdrage leveren aan de uitvoering van de nieuwe nota Grondbeleid. Daarbij is het ook een meerwaarde dat kennis aanwezig is en geborgd wordt binnen de gemeentelijke organisatie. Deze koers sluit aan op het aangenomen amendement 'sturing bij grondexploitaties' d.d. 15-11-2021, waarbij voor de jaarschijven 2022 en 2023 € 100.000 per jaar beschikbaar is gesteld.

Wat kost het
Voor de uitvoering is geen budget beschikbaar binnen de begroting. De structurele lasten van de formatie bedragen € 118.000 per jaar vanaf 2024. Het bedrag is inclusief kosten voor overhead.