Doorontwikkelen dienstverlening

Omschrijving (toelichting)
Wat gaan we (extra) doen
In 2019 is de visie op dienstverlening aangepast en is een uitvoeringsprogramma vastgesteld. Dit programma werken we ieder jaar bij. In 2022 ligt de nadruk op:
1. Het uitvoeren van een aantal concrete verbeteracties vanuit ‘Waar staat je gemeente’.
In 2021 hielden we de burgerpeiling ‘Waar staat je gemeente’. Daarin vroegen we inwoners wat ze van onze dienstverlening vonden. Op basis van de resultaten gaat een aantal werkgroepen van inwoners, ondernemers, raadsleden en ambtenaren met concrete verbeteracties aan de slag.
2. De voorbereidingen om een verlenging van je rijbewijs digitaal te kunnen aanvragen.
Landelijk is de RDW samen met gemeenten deze mogelijkheid aan het testen.
3. Voorkomen van adres- en identiteitsfraude.
In 2021 volgden alle medewerkers die met waardededocumenten werken een training ‘tegengaan ID-fraude’. In 2021 en verder passen zij wat zij hebben geleerd in de praktijk toe. Hiermee proberen we het risico dat gegevens worden misbruikt kleiner te maken.
4. Het verder investeren in begrijpelijke taal.
We sluiten aan op de landelijke aanpak ‘Direct Duidelijk. Daarvoor ondertekenen we de ‘Direct Duidelijk-deal’. We volgen taaltrainingen en kunnen gebruik maken van hulpmiddelen. En tot slot vragen we actief feedback aan inwoners op de standaardbrieven die we versturen.
In 2021 wilden we als pilotgemeente meedoen aan het project ‘de virtuele Identiteit (vID)’. Dit was ook opgenomen in de begroting 2021. De vID is een nieuwe vorm van een reis- of identiteitsdocument waarbij privacy en gebruiksvriendelijkheid voorop staan.
In 2021 bleek de ontwikkeling hiervan helaas vertraging op te lopen. Hopelijk zet de landelijke overheid in 2022 weer stappen op dit gebied.
Wat kost het
De activiteiten 1, 2 en 3 betalen we uit het reguliere budget voor de ontwikkeling van onze dienstverlening. Hiervoor is € 12.000 beschikbaar.
Activiteit 4 betalen wij uit het centrale opleidingsbudget. We krijgen deze kosten ook gedeeltelijk vergoed door ‘Direct Duidelijk’.
Als Lochem testgemeente voor de vID wordt, dan betaalt de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) de kosten hiervoor.