Duurzame opwek vanuit buurtperspectief

Omschrijving (toelichting)
Wat gaan we (extra) doen
Er zijn diverse landelijke en lokale ontwikkelingen waardoor het oorspronkelijke beleidstraject voor duurzame opwek er anders uit gaat zien. Naar aanleiding van de bespreking van de ontwerp RES1.0 is vanuit verschillende gebieden de oproep gekomen om de inwoners meer handvaten te bieden om mee te denken in de mogelijkheden voor duurzame opwek. De BuurtEnergieStrategie van de Stichting Larense Broek is daarbij het voorbeeld.
Het college heeft recent besloten het beleidskader voor grootschalige opwek uit te stellen tot het moment waarop er duidelijkheid over de milieunormen van windturbineparken bestaat.
Die tijd kunnen we benutten om in samenwerking met dorpsraden of initiatiefgroepen duurzame opwek verder te verkennen.
Dit kan ons helpen om initiatieven met draagvlak op te starten. Zorgpunt hierbij is dat de opgave groter is dan het verbruik in het eigen gebied. Deze gesprekken worden op initiatief van de betreffende buurten opgestart. Er kan waar nodig gespreksbegeleiding en deskundigheid om scenario’s door te rekenen worden ingehuurd. We gaan er vanuit dat we beginnen daar waar de meeste animo is.
Wat kost het
De begeleiding van buurten vraagt personele inzet en inhuur van specialisten. Hiervoor is een aanvullend budget noodzakelijk van € 50.000 voor de jaren 2022 en 2023.