Meer inzet onafhankelijke cliëntondersteuning

Omschrijving (toelichting)
Wat gaan we (extra) doen
Bij het ondersteunen van inwoners zetten we meer onafhankelijke cliëntondersteuning in. Dit kan zijn in de vorm van de welzijnscoördinator (eerder zorgcoördinator genoemd) of de cliëntondersteuner van MEE. Dit doen we door een betere aansluiting van de onafhankelijk cliëntondersteuner van MEE in de keten van lokale projecten en sociale netwerkpartners. Door het bevorderen van meer bekendheid van MEE neemt de vraag naar onafhankelijke cliëntondersteuning van MEE toe.
We investeren ook meer door de inzet van meer uren van de welzijnscoördinatoren in de kernen. De welzijnscoördinator maakt vooral in Almen extra uren vanwege steeds meer vraag van inwoners. In Harfsen en Gorssel is vanaf begin 2021 ook een goede start gemaakt met inzet van de welzijnscoördinator. Naar verwachting zal in Barchem in 2022 de inzet ook volledig zijn.
Het uitgangspunt van de pilot was dat de regie bij de kernen zelf ligt. De kernen gingen op zoek naar co- financiering volgens de voorwaarden van de pilot. Dit heeft als consequentie dat de kernen BTW-plichtig zijn over de uitvoeringskosten. Daarvoor compenseren we de deelnemende kernen.
De inzet van onafhankelijke cliëntondersteuning verbreedt het informele netwerk van de inwoner en verbetert de toegang naar formele zorg.
Wat kost het
In totaal is in 2022 hiervoor een bedrag van € 50.000 meer nodig. In de Bestuursrapportage 2021 vragen we incidenteel geld hiervoor. Ten tijde van het opstellen van de begroting moet besluitvorming over de Bestuursrapportage 2021 nog plaatsvinden. In 2022 vindt de evaluatie van de welzijnscoördinator plaats. Bij de Kadernota 2023 komen we met een voorstel voor het structureel benodigde budget voor zowel welzijnscoördinatie als extra cliëntondersteuning.