Aanbiedingsbrief

De basis voor deze kadernota is ons collegeprogramma

Terug naar navigatie - De basis voor deze kadernota is ons collegeprogramma

Eind 2022 presenteerden wij het collegeprogramma ‘Samen in Lochem’. Met dit programma zetten wij voor de komende vier jaar de koers uit. De keuze voor de activiteiten baseren wij op de thema’s uit het collegeprogramma. Dit zijn Wonen, Werken, Samenleven en Verbinden. Daarbij kijken we niet alleen naar de benodigde financiën maar gegeven de huidige arbeidsmarkt ook naar de reëel beschikbare capaciteit. Daarnaast ronden we een aantal al langer lopende dossiers af. Denk aan de scholen in Laren, de accommodaties in Gorssel, de zwembaden in Almen en Gorssel en de renovatie en verduurzaming van De Beemd. Een aantal van die uitgaven doen we omdat deze voorzieningen aan groot onderhoud of vernieuwing toe zijn. Maar vooral ook om deze in stand te houden voor onze kinderen en kleinkinderen.

Kadernota nieuwe stijl

Terug naar navigatie - Kadernota nieuwe stijl

Met deze kadernota 2024 zetten we de eerste stappen naar een kadernota nieuwe stijl. Geboren uit de gezamenlijke behoefte van de gemeenteraad, het college en de organisatie aan meer wendbaarheid maar ook grip en meer focus op maatschappelijke thema’s. In nauw overleg met de Auditcommissie geven we invulling aan een nieuwe opzet van de P&C cyclus. De kadernota (die gaat over het komende jaar) bevat bij voorkeur geen nieuwe activiteiten voor het lopende jaar (2023). De begroting is de technische uitwerking van de Kadernota en bevat geen aanvullend nieuwe activiteiten. De bestuursrapportage gaat in op de afwijkingen van het lopende jaar. Dit is het enige moment binnen de P&C-cyclus waarop wij de lopende begroting bijstellen. De bestuursrapportage verschijnt in het najaar en heeft als peildatum 1 juli. De jaarrekening wordt door de gemeenteraad vastgesteld vóór de behandeling van de kadernota.
Daarnaast maken we in voorliggende kadernota een eerste aanzet voor een thematische invulling. In dit overgangsjaar werken we dat uit aan de hand van het thema ‘klimaat en energie’. Meer hierover leest u in hoofdstuk 1.

Gunstig financieel perspectief, onzekerheid vanaf 2026

Terug naar navigatie - Gunstig financieel perspectief, onzekerheid vanaf 2026

Het jaar 2024 is structureel sluitend. Dat wil zeggen dat daar de structurele baten hoger zijn dan de structurele lasten. Dit geldt ook voor 2025. Vanaf 2026 ontstaan er tekorten. Voornaamste reden is dat vanaf dat jaar de inkomsten die wij van het Rijk ontvangen onzeker zijn. Het Rijk beraadt zich momenteel op de financieringssystematiek die vanaf 2026 wijzigt. Wij verwachten in mei 2023 een brief van het Rijk die hierover meer duidelijkheid geeft. We kiezen er niet voor om nu al krampachtig in te grijpen om de tekorten in 2026 en 2027 aan te pakken. Wel houden we nadrukkelijk de vinger aan de pols en zullen tijdig acteren als daarvoor aanleiding is. Hierbij kunnen we ook terugvallen op onze solide financiële reserves.

Tot slot

Terug naar navigatie - Tot slot

Deze kadernota beoogt een nieuwe aanpak: doel blijft voor de komende periode te duiden waar het college voor wil gaan. Dat kan op onderdelen leiden tot een inhoudelijke discussie met en door de raad en dat is precies de bedoeling. Het schept immers de kaders voor het handelen van het college, vastgesteld door de raad: metaforisch een brug naar de toekomst derhalve. 
A.C.W. Staring, decennia lang lid van provinciale staten van Gelderland maar vooral de dichter die lang in onze regio woonde en leefde, schreef een gedicht, genaamd ‘De hoofdige boer’. Het beschrijft een koppige boer die, ondanks het feit dat ter behoud van de kleding voor de kerkgangers, (ook toen) een nieuwe brug over de Berkel bij Almen was gebouwd, toch met laarzen door het water bleef waden om naar de overkant te komen. Hij verwees hierbij naar zijn voorouders die ook door het water gingen en daar vast hun redenen voor hadden. Hij stelde: ‘Bouwt gij een brug om droog te gaan? Ik kom er ook, met laarzen aan’. 
Je kunt de toekomst echter niet tegenhouden door in het verleden te blijven hangen. Dat is ook het streven van het college: met respect voor het verleden en in nauwe verbinding met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties bouwen aan een mooie toekomst voor de gemeente Lochem.