Realiseren hittestress-maatregelen openbare ruimte Lochem

Wat doen we al
We werken al jaren integraal en klimaat adaptief aan de openbare ruimte bij herontwikkelingen en herinrichtingen, denk bijvoorbeeld aan de Molenpoort/ Julianaweg en de Nelson Mandelastraat in Lochem, maar ook aan onze laatste twee woonwijken in Laren en Harfsen. We zorgen hierbij voor meer ruimte voor regenwater (o.a. multifunctionele wadi’s ) en groen en bomen in de openbare ruimte. Zoals straks ook bij woningbouwplan Kop van Oost.
Het verminderen van de hittestress is tot nu toe in dit soort processen en projecten onderbelicht geweest, niet alleen in Lochem, maar in heel het land. Dat willen we nu verbeteren en intrinsiek maken, zodat de leefomgeving van onze inwoners ook op dat punt beter wordt. En soms is dat harde noodzaak, op kortere termijn, bij de zogenaamde hitte-eilanden.
Wat gaan we (extra) doen
Uit zeer recent onderzoek bij twee hittestress-eilanden in stad Lochem, met kwetsbare inwoners (kinderdagverblijven), blijkt dat we in de openbare ruimte en bij (en op) betrokken percelen van derden maatregelen kunnen nemen tegen de optredende hittestress.
Voor hittestress-maatregelen als zodanig is vanuit het Rijk (nog) geen geld beschikbaar, ook niet vanuit het GRP Lochem. Als gemeente kunnen en moeten we, samen met de perceeleigenaren, op deze twee plekken handelen en zorgen dat de hittestress op korte termijn vermindert.
Wat kost het
Investering: € 80.000. Structurele kapitaalslasten vanaf 2025 € 4.000 per jaar.