Omschrijving (toelichting)

Wat gaan we doen?
We voeren enkele digitale innovaties door. De investeringen dragen bij aan de bedrijfsvoering en slagvaardige gemeente.
1. Aanschaf software voor de ondersteuning van de Planning & control
2. Er komt een nieuwe functie van een Stelselbeheerder (0,5 Fte). Dat is om onze basisgegevens op orde te krijgen en te houden.
3. We nemen deel aan het Datalab Gelderland Oost (DGO). Dit is een samenwerking met enkele gemeenten in onze buurt.
4. Verbeteren Zoeken en Vinden. We zoeken met 1 zoekmachine in meer informatiesystemen tegelijk. Per jaar sluiten we 1 extra informatiesysteem aan op deze zoekmachine.
5. Werkbudget voor zowel de FG als de CISO.
6. We voeren een Project Blockchain binnen Jeugdzorg en WMO uit. Een blockchain helpt ons om de administratieve processen te verbeteren.

Wat kost het?
De raad heeft besloten om maximaal € 100.000 structureel beschikbaar te stellen voor uitvoering van de Digitale Agenda.
Dit amendement maakt herprioritering van activiteiten noodzakelijk. Naast de genoemde activiteiten onder 1 t/m 6, voeren we activiteiten uit die na interne herprioritering zijn blijven staan. De hiervoor benodigde dekking bedraagt (max.) € 100.000 jaarlijks voor de jaren 2021-2024 plus de overgehevelde middelen van voorgaande jaren.
Het Datalab Gelderland Oost financieren we de eerste 3 jaar uit de overheveling van de beschikbare budgetten uit de huidige Digitale Agenda.
Wij merken verder op dat het amendement betekent dat wij voor nieuwe initiatieven in 2021 – 2024 budget moeten vragen. Denk hierbij aan wetswijzigingen, innovaties en samenwerkingsverbanden. Als deze situatie zich voordoet, nemen wij dat mee in de Kadernota of Bestuursrapportage.
Het is verder de intentie om een aantal van de opgenomen activiteiten op deze herziene Digitale Agenda via een inspanningsverplichting terug te verdienen. Denk aan lagere bedrijfsvoering kosten bij zorgpartijen, externe dienstverlening en eigen organisatie. Het risico blijft aanwezig dat we hier niet of gedeeltelijk in slagen.