Wat is nieuw in de Kadernota?

Kadernota nieuwe stijl: voor meer wendbaarheid, grip en focus 

Met de kadernota nieuwe stijl werken we samen toe naar meer wendbaarheid, grip en focus om onze maatschappelijke opgaven het hoofd te bieden. In de Kadernota 2024 hebben we de eerste stap gezet met het thema Klimaat en Energie. Voor de Kadernota 2025 zetten we vervolgstappen. Hieronder leest u meer over de nieuwe elementen die de Kadernota 2025 bevat.  

 

Thema’s voor meerjarig sturen op prioriteiten 

Vorig jaar besloten we in samenspraak met de raad tot een meer thematische aanpak in de kadernota. We startten met het thema “Klimaat en Energie”. Dit jaar komen daar twee nieuwe thema’s bij: “Leefbare Kernen” en “Gezond en Vitaal Leven”. De thema’s geven voor meer jaren richting. De drie thema’s sluiten goed op elkaar aan en overlappen elkaar hier en daar. Dit biedt een mooie kans om integraal naar deze thema’s te kijken.


Zo sluit het thema Leefbare Kernen aan bij de zes hoofdambities uit de omgevingsvisie, dit zijn:

  • In Lochem is het fijn wonen en leven
  • Lochem is aantrekkelijk en groen
  • Lochem is ondernemend en uitnodigend
  • Lochem is klimaatadaptief en klimaatbestendig
  • Lochem is veilig,  gezond en inclusief
  • Lochem is bereikbaar en zet in op duurzame mobiliteit 

Idee achter de thema’s is dat deze meerdere bestuursperioden een plek krijgen in de kadernota. Op basis van beschreven trends en ontwikkelingen nemen we onder die thema’s activiteiten op die hierop inspelen. Deze activiteiten vindt u bij elk thema onder de kop ‘nieuwe activiteiten’. Het aantal activiteiten daaronder is beperkt. Het gaat immers alleen om activiteiten waarvoor we in deze kadernota geld vragen. De komende jaren komen daar steeds nieuwe activiteiten bij. Ondertussen doen we op deze thema’s al veel in ons reguliere werk, of op basis van activiteiten waarvoor al geld beschikbaar is. Om u daarvan een indruk te geven sommen we onder de kop ‘lopende activiteiten’ de belangrijkste op.

 

Hoe we bijdragen aan de Werelddoelen  

In 2023 nam de raad de motie: ‘Lochem Gemeente4GlobalGoals’ aan. De raad verzocht in deze motie om de ‘17 Sustainable Development Goals (SDG’s) richtinggevend te gebruiken bij het maken van beleidsplannen en daarnaast Lochem bij de VNG aan te melden als Gemeente4GlobalGoals’. Dat laatste hebben wij eind vorig jaar gedaan. Als eerste stap richting verdere uitvoering van de motie nemen we dit onderwerp op in deze kadernota. Daarbij geven wij er de voorkeur aan om de Nederlandse aanduiding ‘Werelddoelen’ te gebruiken.  Een overzicht van de 17 werelddoelen treft u in de bijlage 1.

 

In deze kadernota maken we zichtbaar aan welke werelddoelen onze thema’s en taakvelden bijdragen. Dit helpt bij het gesprek over keuzes en focus. Via de werelddoelen spreken we een gemeenschappelijke taal. Door de verbinding te maken met de werelddoelen, sluiten we lokaal aan bij afspraken die op internationaal, nationaal en regionaal niveau een weerslag hebben.  

 

Aandacht voor inwonerparticipatie 

We betrekken inwoners, organisaties en ondernemers steeds meer bij besluitvorming. Zo hebben zij invloed en kunnen wij zoveel mogelijk met alle belangen rekening houden.  


Participatie kent verschillende vormen. Van meedoen in de samenleving, mede-eigenaarschap voor de leefomgeving tot meedenken over besluitvorming. Wanneer de gemeente inwoners en organisaties uitnodigt om mee te denken, te doen en te beslissen, dan spreken we over ‘inwonerparticipatie’. De kadernota bevat plannen van de gemeente. Bij die plannen beantwoorden we de vraag óf en hoe we invulling aan inwonerparticipatie geven.  

 

Participatie gebeurt met een reden en het kost tijd en geld. In de kadernota kunnen we niet alles vastleggen. Maar we kunnen wel kort toelichten of we bij een activiteit in de kadernota denken aan inwonerparticipatie. Of juist niet. Zo kan de gemeenteraad hierover met elkaar en met het college het gesprek voeren en in een vroeg stadium richting geven.  

 

Samen doen en leren 

Het is voor het eerst dat we met drie thema’s voor prioritering en focus werken, verbinding met de werelddoelen leggen, en expliciet en bewust aandacht aan inwonerparticipatie besteden in de kadernota. Op deze manier zetten we met elkaar stappen vooruit en doen we leerzame ervaringen op om telkens verder te verbeteren.