In 2025 treedt waarschijnlijk de 'participatiewet in balans' in werking. Hierin maakt de wetgever een beweging van controle naar contact. Er ligt straks meer focus op vertrouwen en de menselijke maat. Dit nieuwe wettelijke kader ondersteunt de in Lochem ingezette manier van werken. 
We werken doorlopend aan de vastgestelde beleidsdoelen: meer inwoners (duurzaam) aan het werk op de reguliere arbeidsmarkt, elke Lochemse inwoner voelt zich nuttig en gewaardeerd en mensen met een laag inkomen doen naar behoefte en mogelijkheden mee aan de samenleving. Deze doelen zijn nog steeds actueel, maar we zien dat ons speelveld verandert. Er is sprake van een grote krapte op de arbeidsmarkt en er is een discrepantie tussen vraag en aanbod die toe lijkt te nemen. We zien het aantal mensen met een bijstandsuitkering na jaren van afname weer toenemen. De mensen die zich melden voor een uitkering hebben vaak problemen met hun gezondheid, hun financiële situatie en hun thuissituatie. Dit vraagt om een andere, meer integrale aanpak. 
We onderzoeken hoe we onze werkwijze op het gebied van werk, inkomen en inburgering nog beter kunnen laten aansluiten bij de wereld waarin we nu leven. Dit doen we op basis van de vastgestelde (formatieve) uitgangspunten en de geldende beleidsdoelen. De arbeidsmarkt, de wetgeving en de problematiek vragen iets anders van onze inzet. In het voorjaar van 2025 komen we met een voorstel naar de raad.