1.Zorg voor iedereen in de samenleving organiseren (IZA); onzekerheid over financiering na 2026
In 2023 is het Integraal Zorgakkoord (IZA) getekend. Het doel is dat de zorg in 2040 optimaal bijdraagt aan het gezond samenleven van alle mensen in Nederland. Dit moet gebeuren met dezelfde hoeveelheid mensen en middelen als nu, en met zo min mogelijk impact op klimaat en milieu. In het IZA staat dat we de samenwerking tussen verschillende partners in onze regio moeten bevorderen. Er is een regiobeeld, een regioplan en een werkagenda opgesteld.
Tijdens het opstellen van de werkagenda bleek dat de effecten van de IZA-plannen op het sociaal domein groter zijn dan gedacht. Gemeenten moeten veel betalen, maar krijgen hiervoor niet genoeg geld. Dit is een onderwerp van gesprek tussen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie, maar er is nog geen oplossing. Het is nog onduidelijk of en hoe de IZA-plannen na 2026 worden uitgevoerd.
2. Inwoners leven gezond en er is een sterke sociale basis (GALA); onzekerheid over financiering na 2026
Op 3 februari 2023 is het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) opgesteld. Het doel is een gezonde generatie in 2040, met weerbare, gezonde mensen die opgroeien, leven, werken en wonen in een gezonde omgeving met een sterke sociale basis. Partijen werken samen aan de doelen, wat bijdraagt aan de beweging van ziekte en zorg naar gezondheid en preventie. Dit akkoord biedt de basis voor een samenhangend gezondheidsbeleid, met een lokale en regionale aanpak van preventie, gezondheid en een sociale basis. Het GALA geeft invulling aan de afspraken in het IZA over regionale samenwerking tussen zorgverzekeraars en gemeenten. De lokale agenda bestaat deels uit al ingezette activiteiten. Nieuwe activiteiten worden gefinancierd uit GALA middelen en indien nodig aangevuld met bestaande budgetten.
Het is nog onduidelijk of en hoe GALA na 2026 wordt ingevuld, zowel financieel als de rol van de gemeenten.
3. Betaalbare en beschikbare Jeugdzorg
De Hervormingsagenda Jeugd bevat afspraken om de jeugdzorg te verbeteren en financieel houdbaar te maken. Gemeenten en het rijk gaan investeren in de kwaliteit en effectiviteit van jeugdhulp. Het doel is dat deze zorg beter beschikbaar blijft. Er wordt ingezet op minder papierwerk en administratie, zodat medewerkers hier minder tijd aan kwijt zijn. Ook worden wijkteams versterkt en samenwerking met bijvoorbeeld het onderwijs verbeterd. Uithuisplaatsingen worden zoveel mogelijk voorkomen. Deze ontwikkeling vraagt extra inzet van jeugdconsulenten.
4. De GGD Noord- en Oost Gelderland (NOG) staat onder druk
GGD- NOG staat onder grote druk. Zowel vanuit gemeenten als vanuit de centrale overheid krijgen zij te maken met bezuinigingen. Het is nog onduidelijk wat de precieze gevolgen zijn voor de bedrijfsvoering en dienstverlening van de GGD.
5. Meer aandacht voor mentaal welzijn
In 2024 is het initiatiefvoorstel suïcidepreventie aangenomen. Mentaal welzijn is hierin een belangrijk thema. Gemeenten moeten een aanpak ontwikkelen voor suïcidepreventie. Samen met drie andere gemeenten zijn we in 2024 gestart met een brede aanpak suïcidepreventie. Tot en met 2026 wordt dit betaald vanuit middelen voor maatschappelijke opvang-begeleid wonen (MOBW) en GALA-gelden. Wanneer de wettelijke kaders en middelen bekend zijn, komen we met een voorstel voor een structurele aanpak suïcidepreventie.
6. Groei van lokale voedselinitiatieven
In Lochem groeit het aantal lokale voedselinitiatieven. Inclusie is hierbij belangrijk: iedereen mag meedoen. Voedselinitiatieven dragen bij aan bewustwording van een gezonde leefstijl en waar je voedsel vandaan komt. Inwoners voelen zich hierdoor meer verbonden met de omgeving. Met het toenemen van lokale initiatieven raken meer inwoners betrokken. In het bedrijfsrestaurant wordt inmiddels duurzaam, lokaal geproduceerd en gezond voedsel aangeboden.