Epse - A1

Wat doen we al?
Samen met de gemeente Deventer en de provincie Gelderland is een verkenning uitgevoerd naar de beste oplossing voor een vlottere en veilige doorstroming van de N348 tussen Epse en de aansluiting van de A1. Hier wordt ook de nieuwe aansluiting van het A1 Bedrijvenpark en de doorfietsroute F348 ingepast.
Wat gaan we (extra) doen?
De verkenning heeft de urgentie duidelijk gemaakt voor de problematiek op het wegvak en heeft na uitgebreide gesprekken met de omgeving een voorkeursvariant opgeleverd. De voorkeursvariant zorgt voor een vlotte en veilige doorstroming en zorgt voor een goede landschappelijke inpassing en verbetering van de leefbaarheid. Voor de realisatie van dit project hanteren we als verantwoordelijke wegbeheerders van de verschillende wegen de poten-theorie. Hierbij is het principe dat iedere wegbeheerder verantwoordelijk is voor zijn eigen onderdeel van de aansluiting en van zijn eigen wegvak.
Als afronding van de verkenning gaan we een samenwerkingsovereenkomst aan met de provincie Gelderland en de gemeente Deventer over de volgende stap in het proces. In de volgende stappen wordt het project nader uitgewerkt tot uiteindelijk een definitief ontwerp en inpassingsplan. Op dat moment zijn ook de precieze kosten (verdeling) in beeld. Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst conformeren wij ons aan de realisatie van dit project.
In 2025 zal besluitvorming en afronding van de omgevingsconsultatie plaatsvinden. In 2026 en 2027 vind de nadere uitwerking en planologische procedure plaats. Vanaf 2028 kan het project worden uitgevoerd.
Hoe betrekken we inwoners en organisaties?
Om te komen tot een voorkeursontwerp is er afgelopen twee jaar met verschillende organisaties en inwoners afgestemd. Hierbij is een klankbordgroep actief, die meekijkt in het proces en de verschillende ontwerpstappen. In de klankbordgroep zijn de volgende organisaties vertegenwoordigd: Dorpsraad Epse-Joppe, Fietsersbond, A1 Bedrijvenpark, LTO Noord en Cumela, Stichting behoud natuur en landschap Woon- en leefklimaat Buitengebied Epse, Stichting IJssellandschap en stichting Das en Boom. Daarnaast zijn er diverse gesprekken geweest met bewonersgroepen langs de weg in verband met de verschillende belangen die ze kennen bij het uitbreiden van de capaciteit van de weg en het gebruik van de aansluitingen. Er zijn algemene inloopbijeenkomsten geweest voor alle belanghebbenden en geïnteresseerden. Bij de uitwerking van het ontwerp en voorbereiding van de realisatie worden alle betrokkenen op de hoogte gehouden en waar nodig en gewenst geconsulteerd.
Wat kost het?
Incidenteel in 2028 € 5.000.000 eenmalige bijdrage aan de provincie Gelderland, ten laste van de algemene reserve.