Wat doen we al?

We geven uitvoering aan de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening en de speerpunten van beleid, vastgelegd in het Beleidskader schuldhulpverlening 2023-2026. De regisseur armoede en schulden, sociaal werkers van 't Baken, Stadsbank Oost Nederland en het Budgetadviescentrum werken lokaal aan preventie, vroegsignalering, regie op het traject schuldhulpverlening en acties uit het Uitvoeringsprogramma armoede en schulden. De regisseur armoede en schulden is onlangs samen met onze partners gestart met het Financieel Adviesteam om ervoor te zorgen dat inwoners de brede ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. De inzet van de regisseur armoede en schulden loopt in 2025 af.  

 

Wat gaan we (extra) doen?

Het kabinet, de VNG, de NVVK en Divosa hebben in 2024 dwingende afspraken gemaakt om de schuldhulpverlening nog verder te versterken. Het doel is dat alle gemeenten en schuldhulpverleningsorganisaties door het gefaseerd invoeren van de elementen uit het plan van aanpak Basisdienstverlening eenzelfde minimaal niveau van dienstverlening aanbieden. Als de partijen hier onvoldoende gehoor aan geven wordt de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening gewijzigd.

Het voldoen aan de landelijke basisdienstverlening voor schuldhulpverlening vraagt een structurele inzet van 0.67 fte. De komst van de Basisdienstverlening schuldhulpverlening betekent dat we in Lochem onze regiefunctie moeten behouden en processen in moeten richten om op alle levensgebieden zicht te krijgen en houden op mensen met financiële zorgen. Daarnaast gaan we (financiële) begeleiding en coaching inrichten, ondersteund door een methodiek om de financiële zelfredzaamheid van inwoners te vergroten. 

 

Hoe betrekken we inwoners en organisaties? 
Voor deze implementatie is geen sprake van inwonerparticipatie. 

 

Wat kost het?
Structureel vanaf 2026 € 75.000 voor formatie en € 16.000 voor werkbudget preventie.