De gemeente Lochem besteedt activiteiten op het gebied van milieu uit aan de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA). Het rapport ‘Om de leefomgeving’ (2001) van de commissie Van Aartsen vormde de basis voor het interbestuurlijke traject ‘Versterking VTH-stelsel’ (Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving). In dit traject spelen omgevingsdiensten (OD’s) een sleutelrol. Een cruciale opgave is het realiseren van robuuste OD’s. Hiervoor zijn landelijke criteria opgesteld, waaronder een minimale omvang in menskracht en middelen. De Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) voldoet in de huidige situatie niet aan de omvangseis. Het Ministerie van IenW heeft aangegeven dat de ODA per 1 april 2026 niet zelfstandig robuust zal kunnen zijn.

Daarnaast werkt de ODA momenteel aan een nieuwe risicomodule. In 2017 is de ODA gestart met een risicogerichte aanpak van milieutaken. Hierbij is gezamenlijk met de partnergemeenten een risicoanalyse opgesteld. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 heeft de ODA besloten om de huidige risicoanalyse door te ontwikkelen en in overeenstemming te brengen met de uitgangspunten van de Omgevingswet.

In relatie tot de robuustheidscriteria, is de ODA op zoek naar mogelijkheden om hieraan te voldoen. Daarvoor worden momenteel diverse scenario’s uitgewerkt. Het kan dan gaan om een uitbreiding van het huidige takenpakker of het aangaan van een fusie met een andere OD. Het komend jaar zal hierover meer duidelijkheid komen. Dat dit gepaard gaat met extra kosten is daarbij inherent.  Momenteel is niet duidelijk aan te geven om welk bedrag dit gaat.

Ook het door ontwikkelen van de risicoanalyse en het uitvoeringsbeleid gaat de gemeente Lochem extra geld kosten. Komend jaar zal de gemeente Lochem in overleg en overeenstemming met de partnergemeentes en de ODA hier keuzes in moeten maken.