Vanuit het Rijk komt er meer regie op het realiseren van de woonopgaven. Er komen meer taken bij voor gemeenten. In december 2024 was de Woontop. Rijk, overheden, corporaties en marktpartijen maakten afspraken over het aantal woningen, versnelling en betaalbaarheid. De minister van VRO heeft in februari 2025 een aangepast wetsvoorstel voor de Wet versterking regie volkshuisvesting (Wvrv) naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze wet is gericht om de grondwettelijke taak van de overheid, om zorg te dragen voor voldoende woongelegenheid, waar te maken. Overheden kunnen zo daadwerkelijk regie gaan voeren over de volkshuisvesting. De wet gaat allerlei zaken regelen, waaronder dat de rijksoverheid, provincies en gemeenten gaan werken met volkshuisvestingsprogramma’s. Betaalbaarheid is een belangrijk thema in de wet. 

Zodra deze wetgeving in werking treedt, komen er nieuwe taken op de gemeenten af.  De kosten hiervoor zijn nu nog niet bekend. Waar mogelijk pakken we dit gezamenlijk binnen de regio Stedendriehoek op.  Concreet betekent het dat we de komende jaren zowel op lokaal als op regionaal niveau sterker gaan sturen op de woonopgaven en er taken bijkomen voor de regio en gemeenten.
Voor 2026 spelen de volgende activiteiten: 
•    Uitvoering van de geactualiseerde regionale woondeal Stedendriehoek  (ondertekening op 16 juni 2025)
•    Nadere uitwerking van de ouderenhuisvesting
•    Regionaal afsprakenkader aandachtsgroepen
•    Vaststellen en uitvoeren van de urgentieverordening en de urgentieregeling
•    Versnellingstafels en publiek-private monitoring (PPM): Lokaal en regionaal komen er versnellingstafels waarin overheden, corporaties en marktpartijen samenwerken. 
•    Uitwerking van het doel ‘toekomstbestendige woonwijken’