Programmaplan

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Het programmaplan bestaat uit drie thema's en negen inhoudelijke programma’s. Daarnaast is er een overzicht algemene dekkingsmiddelen en overhead. In het programma geven we antwoord op de drie W-vragen:  
•    Wat willen we bereiken? 
•    Wat gaan we daarvoor doen? 
•    Wat mag het kosten? 

De beschrijving van ‘Wat we willen bereiken’ maakt onderdeel uit van de kaderstellende rol van de raad. Bij de Kadernota 2025 actualiseerden we deze voor zover nodig.
Bij 'Wat gaan we daarvoor doen?' lichten wij de activiteiten in een beperkt aantal zinnen kort toe. Dit kan vanuit de werkwijze dat de activiteiten bij de Kadernota 2025 staan uitgeschreven en de besluitvorming plaatsvond. Niet alles wat we doen als gemeente staat beschreven bij de programma's. De activiteiten richten zich op nieuwe of extra inspanningen (ambities) binnen het betreffende beleidsterrein. Reguliere activiteiten lichten wij niet toe tenzij het om politieke redenen van belang is. Uiteraard betekent dit niet dat er geen inzet plaatsvindt. Ook binnen de reguliere activiteiten, voeren wij verbeteringen door en worden resultaten behaald. Vanaf dit jaar geven we aan, aan welke werelddoelen de activiteiten bijdragen. En laten we bij nieuwe activiteiten zien hoe we inwoners en organisaties hierbij betrekken.

Informatie over verbonden partijen, weerstandsvermogen, grondbeleid, lokale heffingen staat in afzonderlijke paragrafen. De paragrafen gaan dieper in op het betreffende onderwerp. 

Wat mag het kosten

Terug naar navigatie - Wat mag het kosten

Elk programma bevat een financieel overzicht ‘Wat mag het kosten’. Het komt voor dat over de jaren heen er verschillen zijn in de bedragen die begroot worden. Om hier op voorhand inzicht in te geven, nemen wij bij deze overzichten een toelichting op. De toelichting verklaart het verschil tussen de budgetten voor het jaar 2025 ten opzichte van 2024. De toelichting op de eventuele afwijkingen in de loonkosten en kapitaallasten volgen na de programma’s. Deze toelichting is op het totaal van alle programma’s.  

We geven inzicht in de indicatoren

Terug naar navigatie - We geven inzicht in de indicatoren

Elk jaar nemen we een vaste set beleidsindicatoren en kengetallen op in de begroting en jaarstukken. Het merendeel is wettelijk verplicht. Binnen de Auditcommissie is besloten om alle beleidsindicatoren in de bijlage van de begroting en jaarstukken te presenteren. 
De cijfers bestaan uit de verplichte set beleidsindicatoren BBV (Regeling beleidsindicatoren gemeenten), Burgerpeiling en Overige beleidsindicatoren. De beleidsindicatoren BBV zijn terug te vinden op de website www.waarstaatjegemeente.nl. Voor de burgerpeiling wordt er gebruik gemaakt van het inwonerspanel ‘Lochem Spreekt’. De burgerpeiling wordt om de 2 jaar uitgevoerd. In 2023 is de meest recente burgerpeiling uitgevoerd. Eind 2022 is de formulering van de inwonerspeiling aangepast naar B1-taalniveau. Het is mogelijk dat deze herformulering van invloed is op de interpretatie van de vragen en daardoor ook de resultaten. 

 

Vanuit de ontwikkeling van thema’s en de werelddoelen komt de wens voor een adequate monitoring nadrukkelijk op de agenda. Volgend op de invoering van de werelddoelen en de twee aanvullende thema’s, pakken wij dit op. We komen met een voorstel bij de raad. Wat zijn de opties? Hoe (digitaal) willen we werken? Hoe gaan we om met de verplichte indicatoren? Wat doen onze buurgemeenten? Het voorbereidende evaluerende werk is gestart. In 2025 gaan we verder met het leren en experimenteren rond de monitoring en de verdere invoering daarvan in de P&C-documenten. Daarbij betrekken wij ook de overige beleidsdocumenten en raadsmonitoren als bijvoorbeeld de raadsmonitor Sociaal Domein en de Woonmonitor.