Klimaat en Energie
Wat willen we bereiken?
Klimaat en Energie blijft een thema dat inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de gemeentelijke organisatie raakt. De toenemende beperkingen op het elektriciteitsnet (netcongestie) en de gestegen (en weer dalende) energieprijzen maken dat het onderwerp energie leeft in de maatschappij. De afgelopen periodes van droogte en wateroverlast maken ook het bewustzijn groter dat we onze openbare ruimte klimaatbestendig moeten inrichten.
Het college sluit zich aan bij de landelijke doelstelling om klimaatneutraal te zijn in 2050. De routes naar klimaatneutraliteit kunnen langs verschillende transitiepaden lopen.
Duurzame opwek is één van die transitiepaden. Klimaatneutraal is niet per definitie ook energieneutraal (evenveel opwekken als er verbruikt wordt). We merken nu dat we de ambities rondom de duurzame opwek van energie uit de Regionale Energie Strategie 1.0 (RES) moeten bijstellen. Dat komt door netcongestie en de beschermde status van de wespendief op de Veluwe, maar ook doordat zon op landbouwgrond slechts onder bepaalde voorwaarden nog mag.
Ook het beperken van emissies van broeikasgassen is van belang op weg naar klimaatneutraliteit. Dit kan door aanpassingen in de bedrijfsvoering van de industrie, vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in de landbouw en het landgebruik en het besparen van energie en grondstoffen. Regels van het Rijk en vanuit Europa geven hier sturing aan. Circulariteit is een belangrijk onderwerp in de route naar klimaatneutraliteit.
Draagt bij aan de volgende werelddoelen:
Wat gaan we daarvoor doen?