Wat doen we al 

De (digitale) dienstverlening aan onze inwoners ontwikkelt zich blijvend. Ons dienstverleningsconcept gaat uit van het snel, betrouwbaar en eenduidig informeren van onze inwoners. Via verschillende kanalen kan de inwoner contact met ons leggen. Sinds dit jaar zijn we met een nieuw kanaal gestart als extra service. Dit is de chatbot. Een chatbot of virtuele assistent is een online robot die is geprogrammeerd om vragen van een klant af te handelen. Hiermee kan de klant ook buiten openingstijden snel en eenvoudig informatie op onze website vinden.  
Specifiek binnen burgerzaken blijft het aanbod van digitale producten ook groeien. Daarmee vergemakkelijken we steeds verder de dienstverlening aan onze inwoners.

Wat gaan we (extra) doen
De chatbot is op dit moment op proef. We verwachten de dienstverlening via de chatbot uit te breiden.
Om ons digitale burgerzaken aanbod te blijven ontwikkelen, is het blijvend nodig om de werkprocessen te optimaliseren. En om de software hier op aan te passen. Dit vraagt extra inzet op het gebied van applicatiebeheer. En inzet op training en opleiding van de medewerkers.  Vooral het applicatiebeheer is inmiddels zodanig complex dat het er niet meer "even" bij gedaan kan worden. Extra inzet en ondersteuning vanuit de leverancier is onmisbaar om de ontwikkelingen bij te kunnen benen.  En daarmee veilig en verantwoord onze (digitale) dienstverlening aan inwoners uit te breiden.

Wat kost het

De kosten van het doorontwikkelen van de (digitale) dienstverlening bestaan uit  structureel € 3.000 per jaar voor de chatbot en € 10.000 structureel per jaar voor de ondersteuning van ons digitale burgerzaken productenaanbod. Dit stellen we voor nu op te nemen in de Begroting 2023.