Wat doen we al

Aangrenzende (agrarische) perceeleigenaren van de Bruggeweerdsedijk (Gorssel) benaderden de gemeente enkele jaren geleden. Door de extra strenge regelgeving konden zij geen onderhoud meer uitvoeren. De Bruggeweerdsedijk, liggend in overstromingsgebied, is zeer slecht begaanbaar. De gebiedscommissie bestaande uit aangrenzende perceeleigenaren heeft de gemeente afgelopen voorjaar gevraagd om de verantwoordelijkheid te nemen om de Bruggeweerdsedijk plaatselijk, op de slechtste plekken, wel te verbeteren. Zij ondervinden daar steeds vaker schade aan hun landbouwmaterieel.

Aanvullend speelt ook het veiligheidsaspect hier een rol. De bereikbaarheid van het zandgat door hulpdiensten is niet te garanderen, terwijl de visvereniging Gorssel bijv. van oudsher daar haar viswater heeft. Ook wordt het zandgat regelmatig gevonden voor recreatief gebruik. Als wegbeheerder zijn wij als gemeente eindaansprakelijk voor de bereikbaarheidssituatie. Bij eventuele calamiteiten is goede bereikbaarheid een vereiste. 

Wat gaan we (extra) doen

Het voorstel is om met noodzakelijk onderhoud de Bruggeweerdsdijk toegankelijk te houden voor aangrenzende percelen en hulpdiensten. 

We voorzien de vier zeer slecht begaanbare stukken van een betonverharding, inclusief de naastgelegen taluds. Bij Rijkswaterstaat vragen we hiervoor, gezien de stringente regelgeving (o.a. Ruimte voor de Rivier, Natura 2000 en milieuwetgeving), een vergunning aan.

Uitvoering is gepland in voorjaar 2023.

Wat kost het

Voor de uitvoering is geen budget beschikbaar binnen de begroting. De incidentele lasten voor deze onderhoudswerkzaamheden bedragen € 95.000 op basis van recente offertes. De huidige markteconomische ontwikkelingen, waarbij (bouw-)materialen fors duurder worden, kunnen mogelijk leiden tot hogere kosten.