Wat doen we al 
De griffie ondersteunt, faciliteert en adviseert de gemeenteraad, individuele raadsleden en fractievertegenwoordigers bij de invulling van hun kaderstellende, controlerende en volksvertegenwoordigende rol. De griffie levert een bijdrage aan de kwaliteit en de transparantie van het gemeentebestuur, het besluitvormingsproces en de betrokkenheid van inwoners bij de lokale politiek. De griffie doet dit vanuit een onafhankelijke en neutrale positie. 

Wat gaan we (extra) doen
Verschillende ontwikkelingen maken de functie van de griffier en het takenpakket van griffie meer omvattend en dynamischer.  Het gaat om de volgende ontwikkelingen: 
1. Breder takkenpakket gemeente; van de griffie vraagt dit ook dat ze raadsleden op meer verschillende dossiers kan ondersteunen. 
2. Samenwerkingen: de gemeente pakt bepaalde beleidsopgaven op in samenwerkingsverbanden met andere gemeenten. Dit vraagt om goede ondersteuning vanuit de griffie om grip te blijven houden op deze opgaven. 
3. Informatievoorziening: in het huidige tijdperk is er een grote beschikbaarheid van allerlei soorten informatie. Voor de griffie is het een uitdagende taak om de informatie vanuit verschillende communicatiekanalen zo goed mogelijk te filteren en beschikbaar te stellen voor raadsleden. 
4. Fragmentatie: net als in de landelijke politiek is er ook in de lokale politiek sprake van fragmentatie. Met een uitbreiding van het aantal politieke partijen, moet de griffie ook meer partijen ondersteunen. Daarnaast kan het met een gefragmenteerde gemeenteraad moeilijker zijn om tot besluitvorming te komen. 
5. Inwonersparticipatie: dit is voor raadsleden een steeds belangrijker onderwerp geworden. Inwoners worden steeds mondiger en dat heeft gevolgen voor de lokale politiek. Daarnaast is het de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden om inwoners te betrekken bij gemeentelijke beleidskeuzes en dit vraagt van gemeenteraden om goed naar hun eigen rol te kijken.  En om een versterking van deze rol. De griffie ondersteunt deze processen.

Wat kost het
Het benodigd (formatie-) budget bedraagt structureel € 100.000. Het bedrag is inclusief kosten voor overhead. Dit stellen we voor nu op te nemen in de Begroting 2023.