Programmaplan

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Het programmaplan bestaat uit negen inhoudelijke programma’s. Daarnaast is er een overzicht algemene dekkingsmiddelen en overhead. In het programma geven we antwoord op de drie W-vragen:

  • Wat willen we bereiken?
  • Wat gaan we daarvoor doen?
  • Wat mag het kosten?

De beschrijving van ‘wat we willen bereiken’ maakt onderdeel uit van de kaderstellende rol van de raad. In enkele programma’s wijzigde de tekst van ‘wat willen we bereiken’. Bijlage 3 geeft een overzicht van de wijzigingen met behulp van een “was-wordt overzicht”. Met een afzonderlijk beslispunt stelt de gemeenteraad de wijzigingen vast.

Bij 'Wat gaan we daarvoor doen?' lichten wij de activiteiten in een beperkt aantal zinnen kort toe. Dit kan vanuit de werkwijze dat de activiteiten bij de Kadernota 2024 staan uitgeschreven en de besluitvorming plaatsvond. Niet alles wat we doen als gemeente staat beschreven bij de programma's. De activiteiten richten zich op nieuwe of extra inspanningen (ambities) binnen het betreffende beleidsterrein. Reguliere activiteiten lichten wij niet toe tenzij het om politieke redenen van belang is. Uiteraard betekent dit niet dat er geen inzet plaatsvindt. Ook binnen de reguliere activiteiten, voeren wij verbeteringen door en worden resultaten behaald. 

Informatie over verbonden partijen, weerstandsvermogen, grondbeleid, lokale heffingen staat in afzonderlijke paragrafen. De paragrafen gaan dieper in op het betreffende thema. Vanuit de lijn van vereenvoudiging en in samenspraak met de auditcommissie is de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen ingedikt. Met als basis de wettelijk verplichte onderdelen. Deze worden in tabelvorm kernachtig toegelicht.

Wat mag het kosten

Terug naar navigatie - Wat mag het kosten

Elk programma bevat een financieel overzicht ‘Wat mag het kosten’. Het komt voor dat over de jaren heen er verschillen zijn in de bedragen die begroot worden. Om hier op voorhand inzicht in te geven, nemen wij bij deze overzichten een toelichting op. De toelichting verklaart het verschil tussen de budgetten voor het jaar 2024 ten opzichte van 2023.

We geven inzicht in de indicatoren

Terug naar navigatie - We geven inzicht in de indicatoren

Elk jaar nemen we een vaste set beleidsindicatoren en kengetallen op in de begroting en jaarstukken. Het merendeel is wettelijk verplicht. Binnen de auditcommissie is afgesproken om de indicatoren, kengetallen en wijze van presenteren te herzien. Vooruitlopend op de herziening staan de indicatoren in deze begroting aan het einde van elk programma.

De cijfers komen in veel gevallen uit de burgerpeiling onder Lochemse inwoners. Hiervoor maken wij gebruik van het inwonerspanel ‘Lochem Spreekt’. De uitkomsten uit de burgerpeiling vergelijken wij met de ambities. In 2021 vond de burgerpeiling plaats, deze waarden staan in de begroting.  De nieuwe burgerpeiling wordt in het najaar van 2023 gehouden. Op de website www.waarstaatjegemeente.nl zijn de meeste indicatoren te raadplegen en te vergelijken met andere gemeenten.