Het nieuwe woonplaatsbeginsel is in het eerste kwartaal van 2022 geheel ingevoerd. Dit vertaald zich in 2023 in minderuitgaven voor de 28 jeugdigen die zijn over gegaan naar een andere gemeente. En meer uitgaven voor de 9 jeugdigen die aan gemeente Lochem zijn over gedragen. Op dit moment gaan we er van uit dat de begroting op dit onderwerp niet hoeft worden aangepast.

De landelijke hervormingsagenda jeugd is nog niet definitief vastgesteld. De onderhandelingen tussen de VNG en het ministerie liggen stil. Dit komt mede door de bezuiniging op eerder toegezegde extra middelen. Uiteindelijk komen er wel landelijke ontwikkelingen die regionaal en lokaal vertaald zullen moeten worden. welke dat zijn en wat de gevolgen dat heeft is nu nog niet duidelijk.

Via de Gelderse Verbeteragenda wordt al wel gewerkt aan verbeteringen in de organisatie en de uitvoering van de jeugdbescherming. Aanleiding van deze Verbeteragenda ligt in het rapport 'Kwetsbare kinderen onvoldoende beschermd' van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd uit 2019.  De Verbeteragenda bestaat uit zogenaamde bouwstenen die ingaan op onder andere contracten en basisafspraken, samenwerken en kennisdelen en administreren en monitoren. In deze kadernota vragen we extra geld voor de verhoogde tarieven van de jeugdbescherming en voor ureninzet van vooral 't Baken.