In 2023 startten we met het werken met thema’s in de planning en control cyclus. Dit is de terugblik op het jaar 2024 met betrekking tot het thema Klimaat en Energie. Deze terugblik bestaat uit een aantal delen; te weten netcongestie, duurzame opwek, CDOKE en Lokale Aanpak Isolatie.
In 2024 werd steeds duidelijker dat netcongestie voor nieuwe ontwikkelingen een belemmering vormt. Zo is er bij de noodopvang aan de Zutphenseweg in Lochem gebruik gemaakt van toegevoegde energievoorzieningen (accu’s en generatoren). Regionaal werken we daarom aan een energieperspectief om te kijken hoe we de elektriciteitsvoorzieningen voor iedereen kunnen garanderen, onder andere voor woningbouw en bedrijvigheid. Hierin is niet alleen aandacht voor opwek maar ook voor de buffering en opslag van elektriciteit opwek tijdens piekmomenten.
Om te komen tot klimaatneutraliteit in 2050 is duurzame opwek noodzakelijk. In 2024 is er weinig grootschalige duurzame opwek toegevoegd binnen de gemeente Lochem. Kleinschalige duurzame opwek bleef nog gestaag doorgroeien.
In 2024 is het terugdringen van de emissies van broeikasgassen vooral gericht op energiebesparing in alle sectoren van de gemeente Lochem. De oprichting en vormgeving van Energieloket Lochem onder andere voor de informatievoorziening en afhandeling van subsidieaanvragen uit de Lokale Aanpak Isolatie gelden was hierin een belangrijke factor. Gecombineerd met de diensten van LochemEnergie op het gebied van energieadvies, energiearmoede en de buurtaanpak.
Om de uitvoering van het takenpakket te kunnen waarborgen was een uitbreiding van capaciteit wenselijk. Hiervoor stelde het Rijk CDOKE- budget (Capaciteit Decentrale Overheden Klimaat en Energie) beschikbaar. Voor de gemeente Lochem bedraagt deze bijdrage van 2023 tot en met 2025 ruim 2,6 miljoen euro.