Thema Leefbare kernen

Terugblik thema

Terug naar navigatie - Terugblik thema

Leefbare kernen zijn heel belangrijk voor het welzijn van de mensen die er wonen en werken. En elkaar daar ontmoeten.  Het gaat om aspecten als  voldoende groen, ruimte om te bewegen, bereikbare voorzieningen en inzetten op een gevarieerd woningaanbod. Waarin verschillende leeftijden en doelgroepen naast elkaar wonen. Dit biedt een basis voor versterken van het kenmerkende  naoberschap, En het welzijn van onze inwoners.
Veel opgaven kunnen we als gemeente niet alleen oplossen. Samenwerken met maatschappelijke partners is hierbij noodzakelijk. Denk aan woningbouwcorporaties, onderwijsinstellingen, zorgverzekeraars, dorpsraden, lokale ondernemersverenigingen, maar ook de regio Stedendriehoek, provincie etc.

 

Projecten en activiteiten die in 2024 zijn uitgevoerd en positief bijdragen aan de leefbaarheid van onze kernen zijn: 

  • Het verbeteren van de  toegankelijkheid van de kernen,  door de aanpak van problemen op de  looproutes naar voorzieningen;
  • Het  initiëren en uitvoeren van  een tweetal buurtschouwen. We werkten hierin samen met woningbouwcorporaties, Circulus en Stichting Welzijn Lochem;
  • Renovatie van de Markt Lochem;
  • Het uitvoering geven aan de voorbereiding van de in de Omgevingsvisie vastgestelde woningbouwlocaties in de verschillende kernen;
  • Voorbereiding van een nieuw schoolgebouw in Laren;
  • Het vaststellen van de Omgevingsvisie Lochem 2040, waarin het behoud van leefbare kernen als ambitie is opgenomen;
  • Samenwerken in de Regio Stedendriehoek aan de verstedelijkingsopgave, waarbij het thema brede welvaart centraal staat.  
Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Leefbare kernen

Terug naar navigatie - Leefbare kernen

Wat willen we bereiken?

Leefbare kernen zijn heel belangrijk voor het welzijn van de mensen die er wonen en werken. En elkaar daar ontmoeten. De identiteit van onze gemeente is verbonden door het kenmerkende naoberschap. Dit vormt ook een belangrijk onderdeel van de leefbaarheid in de kernen. De leefbaarheid van kernen staat echter onder druk.

 

Ook vanuit de rijksoverheid is de aandacht voor leefbaarheid voor kernen op het platteland toegenomen. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit, dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LVVN (During, 2022) is gebleken dat de overheid meer verantwoordelijkheid moet nemen om de leefbaarheid op het platteland te beschermen. Het gaat om het stimuleren van economische ontwikkeling, behoud van voorzieningen, het stimuleren van sociale cohesie en te zorgen voor een voldoende gevarieerd woningaanbod en groei in balans.  Een belangrijke aanbeveling van het onderzoek van de WUR is om bewoners meer te betrekken bij de opgaven die spelen. Dit sluit aan bij onze politieke ambities (coalitieakkoord) om vanuit participatie en verbinding te werken. Op deze manier zorgen we ervoor dat onze dorpen en het omliggend buitengebied leefbaar blijven voor toekomstige generaties.

 

Dit heeft bijgedragen aan de volgende werelddoelen: